Oogfundusonderzoek

INLEIDING

Bij dit onderzoek wordt het inwendige van het oog bekeken om afwijkingen van het netvlies vast te stellen.

INDICATIES

Afwijkingen van het bloedvatensysteem kunnen wijzen op hoge bloeddruk, arteriosclerose of afsluiting van een (slag)adertje. Afwijkingen van de macula kunnen onder meer optreden bij diabetes en maculadegeneratie. De papil kan uitgehold zijn bij glaucoom en ook de begrenzing van de papil kan onscherp zijn bij een papiloedeem of oogzenuwonsteking. Ook de aanwezigheid van glasvochtvlokken of het loskomen van de retina (netvliesloslating) kan worden opgespoord.  Soms bestaat er een ontstekingen van het glasvocht, het netvlies of zelfs van de diepere lagen.

HOE VERLOOPT DIT ONDERZOEK?

Meestal wordt er een pupilverwijdend middel in de ogen gedruppeld.  Zodra de pupil voldoende groot is, meestal na 10 tot 20 minuten kan het onderzoek beginnen.

Directe oftalmoscopie
Hierbij kijkt de oogarts met een zakoftalmoscoop rechtsstreeks (vandaar de naam direct) in het oog. Hij komt hierbij erg kort bij de patïent.

Indirecte oftalmoscopie

Het onderzoek gebeurt meestal aan de spleetlamp. Soms wordt door de oogarts een aparte oftalmoscoop op het hoofd gedragen. Om een zo groot mogelijk deel van de retina te kunnen bekijken moet de afstand tussen de loupe en het oog van de patiënt zo gering mogelijk zijn. De oogarts houdt de loupe dan ook erg dicht bij het oog. Je kunt het onderzoek best vergelijken met het gluren door een sleutelgat. De arts ziet de oogfundus sterk uitvergroot zodat zelfs een minuscuul kleine afwijking kan worden opgespoord. 

Driespiegelglasonderzoek

De patiënt zit aan de spleetlamp. Een contactglas met drie spiegels wordt na verdoving en verwijding van de pupil met oogdruppels tegen het oog gebracht met een “gel”.  Het onderzoek doet geen pijn, maar wordt soms als onaangenaam ervaren.  Met een grote vergroting kan de oogarts erg kleine details waarnemen.

VOORBEREIDINGEN 

Regel voor transport als U weet dat U dit onderzoek moet ondergaan. Rij nadien nooit zelf met de wagen! Door de druppels die de pupil vergroten en door de verbinding van het onderzoek is het zicht nadien gedurende 2 tot 4 uur slecht. Bovendien bent U door de pupilverwijding overgevoelig aan licht. Breng daarom best een zonnebril mee. 

CONTRA INDICATIES? 

Bij een nauwe kamerhoek is het niet aangewezen om de pupil te verwijden en kan het onderzoek dus niet uitgevoerd worden. Bij twijfel wordt vooraf de kamerhoek bekeken (Gonioscopie)

  • Dr. LF. Liesenborghs
  • Sint-Jansstraat 4
  • Residentie Park Leopold
  • 3800 Sint-Truiden
  • T. 011 69 42 70
  • F. 011 69 42 60
  • Stuur mij een e-mail
  •  
  • site by webdesign yappa