Yag-laser Capsulotomie

U mag zelf niet met de wagen rijden. Breng daarom een chauffeur mee. Wachttijd ongeveer één uur

Nastaar: het wat, hoe en waarom…

Eens het cataract verwijderd kan deze niet teruggroeien.  Ook de kunstlens kan niet troebel worden.  Maar het kapsel waarin de kunstlens zit, kan na enige tijd ondoorzichtig worden: dit noemt men NASTAAR of secundair cataract.   Deze vertroebeling van het lenskapsel doet zich voor bij meer dan 50% van de cataractoperaties en vermindert op haar beurt de gezichtsscherpte.  Ze treedt op na enkele maanden of jaren. Het gaat hier evenwel niet om een verwikkeling van de ingreep zelf.

Gelukkig moet het oog niet opnieuw geopereerd worden. Met de YAG-laser kan men met druppelverdoving een gaatje schieten in het kapsel. De laserstralen zijn niet pijnlijk en U kunt onmiddellijk na deze behandeling naar huis.  Vaak zien de patiënten vrij vlug beter en dit meestal reeds enkele uren na de behandeling. 

Wat is lasertherapie voor het oog?

Het woord laser is de Engelse afkorting van 'Light Ampiflication by Stimulated Emission of Riadation'. Een laser is te beschouwen als een soort speciale lichtbron die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Lasers verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. Er zijn dan ook verschillende soorten lasers voor verschillende toepassingen. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

Voorbereiding en procedure

Vooraleer dat de oogarts de behandeling kan starten is het nodig dat uw pupil goed open staat.  Daarom zult u in de wachtkamer een druppeltje krijgen om uw pupil te openen (dilateren).  Dit moet 20 tot 30 minuten inwerken.  Vervolgens wordt het inwendige van uw oog nog eens grondig onderzocht.  Tenslotte wordt uw oog verdoofd met een druppeltje. Zo voelt U niet dat de arts een lens op uw oog zet om het beeld te vergroten en om het oog te immobiliseren.  Met felle lichtimpulsen gaat de laser kleine gaatjes maken in het kapsel.  Dit gebeurt totaal pijnloos! U ervaart hoogstens enkele schokjes.  De behandeling duurt een vijftal minuten. Het is belangrijk dat u gedurende de behandeling goed stil blijft zitten.  Daarom wordt U hoofd door de oogarts-assistente vastgehouden.

Direct na de behandeling zal uw zicht nog troebel zijn en zult u verblind zijn.  U kunt wel ervaren dat er zwarte vlekjes ronddwarrelen.   Dit zijn losgeschoten restanten van het kapsel en zullen na een tijdje normalerwijze uitzakken.