Behandeling

Wanneer het netvlies losgekomen is, wordt de behandeling ingewikkelder. In dat geval volstaat het niet om de randen van het gescheurd netvlies te laseren. De loshangende flap moet terug tegen de wand van de oogbol aangedrukt worden. Dit kan niet met instrumenten of tangetjes. Het netvlies is een fragiel dun laagje dat het bij de minste aanraking scheurt.  Er zijn verschillende technieken waarmee men het netvlies terug op zijn plaats kan krijgen.

Uitwendige operatie: cerclage/plombe/omgordelen

Bij een uitwendige operatie wordt rondom het oog een siliconenbandje (cerclage) aangebracht.

Deze techniek wordt bij eenvoudige netvliesloslatingen toegepast en patiënten die nog niet van cataract geopereerd zijn.  

Alle hieronder beschreven stappen worden niet bij elke patiënt toegepast:

Cryopexie: De oogbol op de plaats van de scheur aan de buitenkant bevroren. Dit veroorzaakt, net zoals bij de laserbehandeling, littekens waardoor het netvlies terug vastgroeit.

Cerclage/ plombe: Er wordt een bandje in siliconen-kunststof rond de oogbol aangebracht.  Dit 2 mm brede ringetje knijpt de oogbol enigszins samen (waardoor het oog nadien ook iets langer en bijgevolg bijziender wordt). Op de plaats van de scheur wordt vervolgens nog een speciaal siliconenblokje aangebracht voor extra druk. Hierdoor wordt de oogwand tegen de scheur gedrukt en kan het netvlies terug vastgroeien.

Drainage / punctie: Bij een grote scheur met veel vochtophoping wordt het vocht onder het netvlies weggezogen door een gaatje in de oogbol te maken. Wanneer er nauwelijks vocht onder het netvlies zit, verdwijnt dit gewoonlijk vanzelf.

Injectie van lucht / gas: Om het vocht onder het netvlies weg te drukken, wordt soms ook een lucht- of gasbel in het oog gespoten. Deze bel drijft en door het hoofd in de juiste positie te houden, kan men deze van binnenuit op de netvliesscheur laten drukken. Wanneer de scheur bv. aan de neuskant van het rechter oog zit, moet men op de rechterzijde liggen. De lucht- of gasbel verdwijnt spontaan uit het oog na enkele dagen. Door de specifieke eigenschappen van het gezichtsvermogen ziet men deze bel als een zwarte bol onderin in het gezichtsveld wanneer men rechtop  zit.

Gemiddeld duurt deze operatie 1 tot 2 uur. Ze kan zowel onder plaatselijke of algemene verdoving. Gewoonlijk blijft men enkele dagen in het ziekenhuis.

De ring en de siliconenblokjes zitten onder het slijmvlies dat de oogbol omgeeft en veroorzaken geen hinder wordt meestal nooit verwijderd. Maar het oog is meestal rood bebloed. Deze bloeding resorbeert na een week.

Inwendige operatie: vitrectomie/Glasvocht verwijderen

Dit is tegenwoordig de meest uitgevoerde procedure. Het glasvocht wordt hierbij bijna volledig verwijderd met zeer fijne instrumenten die via de zijkant in het oog ingebracht worden.

Het grote voordeel is dat men bij deze ingreep het gehele glasvocht verwijdert waardoor alle tracties op netvlies verdwijnen.  Ook bij zeer grote scheuren van het netvlies, een troebel glasvocht of bij een glasvochtbloeding of bij andere verwikkelingen is een vitrectomie de beste oplossing om het netvlies van binnen uit te opereren.

Soms wordt een vitrectomie gecombineerd met het aanbrengen van een bandje (cerclage) rond het oog en een laserbehandeling van het perifere netvlies.

Na de verwijdering van het glasvocht wordt het netvlies op zijn plaats gedrukt met behulp van een speciale vloeistof. Zo blijft de oogbol ook onder spanning. Omdat het netvlies niet met instrumentjes kan gemanipuleerd worden zonder het te beschadigen gebruikt men een speciale vloeistof om het netvlies terug op zijn plaats te walsen. De speciale vloeistof wordt vervolgens weer verwijderd en vervangen door lucht, gas of olie. Hierdoor wordt het netvlies de eerste tijd op zijn plaats gedrukt, totdat het zich goed heeft vastgehecht aan de onderlaag (lucht- of gas tamponade)

Lucht of een lucht/gas-mengsel blokkeren het zicht de eerste dagen volledig. Ze verdwijnen spontaan in de loop van 1 tot 2 weken. Men ziet onderaan in het gezichtsveld een ronde bol die elke dag kleiner wordt naarmate de gasbel afneemt.

Siliconenolie wordt gebruikt wanneer de druk op het netvlies langer moet aanhouden. Men kan doorheen deze siliconenolie kijken, maar niet zo scherp. De siliconenolie verdwijnt niet spontaan en moet na enkele maanden verwijderd worden met een tweede ingreep.

Een vitrectomie duurt gemiddeld een twee uur. Bij voorkeur opereert men onder algemene narcose omdat de patiënt de gehele tijd volledig stil moet blijven liggen om het netvlies niet te beschadigen bij de zeer delicate handelingen in het oog.

Na de ingreep moet men de eerste dagen soms een bepaalde hoofdhouding aanhouden opdat het gas tegen de netvliesscheur blijft drukken. 

  • Dr. LF. Liesenborghs
  • Sint-Jansstraat 4
  • Residentie Park Leopold
  • 3800 Sint-Truiden
  • T. 011 69 42 70
  • F. 011 69 42 60
  • Stuur mij een e-mail
  •  
  • site by webdesign yappa