Verwikkelingen

De cataractoperatie is de meest frequent uitgevoerde ingreep bij de mens en heeft ook de meeste slaagkans in de geneeskunde. Hoewel deze chirurgische ingreep perfect gestandaardiseerd is en meestal leidt tot zeer goede resultaten, ontsnapt ze niet aan de algemene regel dat er geen chirurgische ingreep bestaat een risico op verwikkelingen. Moeilijkheden kunnen o.a. veroorzaakt worden door een ongewone reactie van het oog, een hoestbui of een ongecontroleerde beweging van het hoofd, enz…

Complicaties zijn zeldzaam en niet op voorhand te voorzien, met een gemiddelde van minder dan 5%.  Zij kunnen een nieuwe ingreep noodzakelijk maken of zeer uitzonderlijk eindigen met het verlies van het zicht aan het geopereerde oog, of verlies van het oog zelf. Onmiddellijk of (meer) laattijdige verwikkelingen kunnen voorkomen.

Welke zijn de voornaamste verwikkelingen bij een cataractingreep?

De 2 belangrijkste mogelijke complicaties zijn:

Het lenskapsel kan scheuren tijdens de ingreep: de gevolgen kunnen onmerkbaar zijn maar wanneer er een stukje van de lens dieper in het oog zakt, kan het zijn dat er een tweede ingreep dient uitgevoerd te worden om dit lensstukje te verwijderen.

Het inwendige oog kan ontsteken na de ingreep: de afloop van een inwendige oogontsteking t.g.v. een bacteriële infectie kan zeer slecht zijn; gelukkig komt deze complicatie zelden voor (naargelang de literatuur tussen 2-3 gevallen op 10.000)

Andere voorname ernstige verwikkelingen zijn: intra-oculaire bloedingen, zwelling van het hoornvlies of van het centrale netvlies, een sterk verhoogde oogdruk, een loslating van het netvlies of een verergering van een vooraf bestaande oogaandoening.

Andere, minder ernstige verwikkelingen die kunnen voorkomen zijn: een vertraagde heling van de insnede, een voorbijgaande bloeduitstorting van het oogwit of van het ooglid, een allergie voor de plaatselijke behandeling, een overgevoeligheid voor licht, kleine ontstekingen van het oog, een tijdelijke verhoging van de oogdruk, een tijdelijke vervorming van het hoornvlies (astigmatisme), een tijdelijke episode van dubbelzien, …

print Print

  • Dr. LF. Liesenborghs
  • Sint-Jansstraat 4
  • Residentie Park Leopold
  • 3800 Sint-Truiden
  • T. 011 69 42 70
  • F. 011 69 42 60
  • Stuur mij een e-mail
  •  
  • site by webdesign yappa